Popis produktu
Matcha, také mletý čaj, nebo Matcha tea je tradiční japonský mletý čaj. Nejčastěji je vytvořen ze speciálních odrůd zeleného čaje. Matcha je využívána již po stovky let k zenovým buddhistickým ceremoniím. Zprvu se zelený čaj používal jen jako elixír k léčbě otoků, horečky a podobných onemocnění. Zápisy praví, že semínka zeleného čaje přivezl do Číny japonský velvyslanec během vlády dynastie Tang. Byl využíván šlechtou jako tonikum. Roku 1191 však přišla revoluce v užívání zeleného čaje. Japonský zenový mistr Eisai se vrátil z Číny a přivezl nový způsob pití zeleného čaje. Nikoli lístky, ale nadrcený prášek rozmíchal ve vodě a pil ho jako nápoj, ne jako léčivo. To se velmi rychle rozšířilo na císaře a jeho nejbližší. Později si tento zvyk převzali i samurajové. Tito bojovníci zavázáni chránit panovníka si tak vnesli trochu klidu do svých jinak nebezpečných životů. Tím vznikl rituál zeleného čaje. který se zachoval až do dnes. Avšak Matcha se dnes používá k mnoha dalším věcem - například v gastronomii, jako přísada do jídla. Čaj má svých několik unikátních faktů, se kterými se seznámíme. Výroba čaje Matcha Zelený čaj je pěstovaný na plantážích, kde je mu dodáváno vše, co potřebuje. Čtyři týdny před sklizní se však celá plantáž zakryje plachtami, aby se zabránilo přístupu 90% slunečního světla. Aby kompenzovaly ztrátu, začnou rostliny produkovat více chlorofylu do svých listů. Čajové lístky se sklidí a přeberou. Jen ty nejlepší mohou být surovinou pro zelený čaj Matcha. Lístky se následně spaří, usuší a rozřežou, aby se odstranily žilky a stonky. Vše je následně mleto na žulových kamenech na jemný prášek. Jen pro představu - na jednom kameni se namele jedna unce Matchy za hodinu. Vše je důkladně monitorováno a kontrolováno. Na konci se provádí laboratorní pokusy, které musí schválit přísné normy. Jinak čaj projít nemůže. Celý výrobní proces je velmi složitý, jak se ale takový čaj připravuje? Příprava čaje Matcha Matcha je poměrně náročná na přípravu. Navíc k ní potřebujeme hned několik nástrojů, bez kterých by to nešlo. Prvním je Chashaku, což je prakticky čajová miska. Další nástroj, chasenu, je bambusová metlička, kterou se čaj šlehá. Neměli bychom používat vodu z kohoutku. Tvrdá voda neposkytne tak dobrý základ pro chuť čaje. Měli bychom tedy mít měkkou minerální vodu, nejlépe z obchodu. V tuto chvíli máme vše, co budeme potřebovat. V prvním kroku bychom měli nalít horkou vodu do misky a tím ji nahřát. Vodu následně vylijeme misku vysušíme. V dalším kroku prosejeme jednu čajovou lžičku Matchy přes nerezové sítko, abychom ji tam načechrali. Do nasypané Matchy nalijeme trošku vody o teplotě 80 stupňů celsia. Vezmeme chasenu metličku a Matchu jemně promneme, čímž se spojí. Následně vlijeme zbytek vody o stále stejné teplotě. Další krok je pro přípravu kritický - vezmeme chasenu a hbitými, rychlými a trhavými pohyby našleháme čaj. Je nutné, aby pohyby směřovaly od středu směrem do stran. Toto šlehání trvá několik desítek vteřin. Nezapomeňme vytahovat metličku velmi opatrně, abych tak neporušili pěnu, která při šlehání vznikla. Čaj je nyní připraven k pití. jak chutná a vypadá? Nálev a chuť Klasické zelené čaje jsou trochu nažloutlé. Může zato postup jejich výroby. Většinou bývají propírány vzduchem, vzniklé tření způsobuje vyšší teploty, které "spálí" čaj a proto získává nažloutlou barvu. To není problém Matchy. Jelikož je mleta na kamenech, nespálí se a tím si zachová zelenou barvu. Nálev je tedy smaragdově zelený. Čaj je sladký a velmi jemný, což způsobují L-theanonové aminokyseliny a rostlinnou vlákninou. Jak čaj účinkuje? To, že ho pili lidé jako tonikum, má své opodstatnění. Čaj je namlet, tudíž jej konzumujeme celý. Nejedná se o odvar z lístků. Tím do sebe dostáváme více aktivních látek, kterými jsou například vitamíny, minerály, aminokyseliny, antioxidanty, ale také tak zvaný teofylin, které je považovaný za kardiostimulant. Zvyšuje tak srdeční tep a podporuje lepší prokrvení organismu. Antioxidanty působí proti volným radikálům, tím podporují náš imunitní systém a celkovou obranyschopnost. Je prokázáno i působení na hladinu cholesterolu v krvi a další účinky. Mohli bychom si zmínit ještě jeden, který je pro nás poměrně podstatný. Matcha tea na hubnutí Mnoho lidí hledá v dnešní době pomocníka na hubnutí. Matcha hubnutí sice nezpůsobuje, dokáže v něm však nepřímo pomoci. Jde především o obsah teofylinu a ostatních látek. Zvýší se srdeční činnost, urychlí metabolismus a zvýší termogenezi. Tím poskytne lepší podmínky pro hubnutí. Podstatná část je ale na nás. Musíme nasadit vyváženou a zdravou stravu doplněnou o nebytný pohyb. Matcha je pouze doplněk. Matcha zmrzlina Jak jsme již zmínili, je možno použít Matchu i jako ingredienci pro vaření. jednou z možností je tak zvaná Matcha zmrzlina. Na její přípravu budeme potřebovat 3 vejce, 80g cukru, 1 šlehačku, 2 polévkové lžíce Matcha Tea, kůru z půlky pomeranče, skořici a pár kapek pomerančové šťávy. V misce se rozmíchá Matcha se lžičkou cukru. Z vajec a zbytku cukru se vyšlehá vaječná pěna a přidá zbytek ingrediencí. Vše se následně smíchá a rozšlehá v pěnu. V nové míse se rozšlehá šlehačka a vše se vmíchá do pěny. Nalijeme do nádoby a vložíme do mrazáku na pět hodin. Po uplynutí doby je zmrzlina připravena ke konzumaci.
Zobrazit více