Popis produktu
Hledáte pořádnou dávku energie z přírody? Doporučujeme nápoj z pražených listů stálezeleného stromu cesmíny paraguayské (Ilex paraguariensis), který je známý pod názvem Yerba maté. Od klasického zeleného Maté se to pražené liší silnějšími účinky a také výraznější zemitou chutí a kouřovou vůní. Často to nebývá láska na první lok, ale jakmile zažijete jeho povzbuzující účinky, zamilujete si ho. Tento povzbuzující čaj nečaj pochází z Jižní Ameriky, kde jeho příznivé účinky znají už tisíce let. Po příchodu španělských a portugalských mořeplavců se rozšířil do Evropy i do zbytku světa, kde jeho obliba nadále trvá. Aby ne, kromě toho, že přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání, osvěžuje tělo i mysl a dokáže normalizovat hladinu lipidů v krvi. Příjemná je i jeho schopnost odvodnit organismus. Kombinace alkaloidů kofeinu, theobrominu a theofylinu se postará o pořádnou dávku energie na několik hodin. Výhoda Maté je, že se do něho kofein uvolňuje postupně díky tomu, že se z jedné dávky připravuje několik nálevů. Proto je lépe snášené než káva. Pražené Maté obsahuje i řadu cenných aminokyselin, antioxidantů, vitamínů (A, C a vitamíny skupiny B), minerálů (vápník, hořčík, mangan, železo, selen, draslík, křemík i fosfor) a stopových prvků, které jsou nezbytné pro správný chod našeho těla. Pravidelné pití Yerba maté vás udrží v chodu i během náročných období, a to naprosto přírodně. Užívání a dávkování Na přípravu 1 litru nápoje stačí 3 až 6 g (2 polévkové lžíce) pražených listů. Čaj, respektive odvar z Maté si můžete připravit dvěma způsoby - první je rychlejší, druhý je zase léty ověřenou tradicí. Na jednoduchou přípravu nápoje si připravte hrnek nebo konvičku a sítko. Maté zalijte vodou o teplotě 70 - 80 °C. Nechte cca 5 minut louhovat a můžete pít. K tradiční přípravě je potřeba i tradiční nádobí. Neobejdete se bez kalabasy, což je nádoba z vydlabané tykve (nebo z keramiky), a bombilly - brčka se sítkem, které se vyrábí buď z bambusu nebo kovu. V prvním kroku do kalabasy nasypte Maté a otvor zakryjte dlaní. Otočte kalabasu na bok a lehce s ní zaklepejte, aby se jemné částečky dostaly na okraj a neucpaly bombillu. Opatrně vraťte kalabasu dnem dolů, aby Maté zůstalo v úhlu 45°. Bombillu vložte do části bez Maté a zalijte troškou vlažné vody. Po vsáknutí vody dolijte kalabasu horkou vodou o 70 - 80 °C a začnete pít. Po dopití je Maté připraveno k dalšímu nálevu. Stejným způsobem si můžete Maté připravit i jako osvěžující ledový nápoj. Jediná změna v postupu je, že směs zalijete ledovou vodou místo horké. Takový nápoj nese jméno Tereré a nejlépe chutná během horkých letních dní. Pije se buď neochucený i doslazený cukrem nebo citrusovými plody. Vedlejší účinky Při dodržení dávkování je Maté velmi dobře snášeno. Při vyšších dávkách se může objevit podráždění, nevolnost, žaludeční obtíže či poruchy spánku. Kvůli obsahu kofeinu nedoporučujeme Maté pít, pokud máte vysoký tlak nebo kardiovaskulární problémy. Nápoj není vhodný ani pro děti, těhotné a kojící ženy.
Zobrazit více